Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
X

Bądź na bieżąco

Zapisz się na nasz newsletter
dodaj

Sponsorzy i partnerzy

Słodki nektar
2014-10-01 00:00:00

 

 

 


  

Pomyślałyśmy sobie, że w związku ze zbliżającym się sezonem przeziębieniowym zaproponujemy Wam naturalny specyfik, który nie tylko wpływa na podniesienie naszej odporności, ale także ma wiele innych walorów.

Od zawsze ten słodki nektar, ceniony był przez nasze prababcie i babcie, które leczyły nim najróżniejsze choroby i przypadłości: kaszel, bezsenność, choroby przewodu pokarmowego i nerek oraz schorzenia układu krwionośnego. Stosowany był także do gojenia ran i poparzeń, pielęgnacji skóry, oraz jako środek słodzący.

 

Przyjrzyjmy się jaki jest jego skład chemiczny:

 

  • 75% cukry ( glukoza i fruktoza) bezpośrednio przyswajalne przez organizm. Stąd jego energetyczne  właściwości.

  • Mikroelementy : potas, chrom, fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan i jod.

  • Białka

  • Niezbędne dla organizmu witaminy: B1, B2, B6, B12, C, A, kwas foliowy, biotynę, kwas pantotenowy

  • Działające antybakteryjnie enzymy, aminokwasy, kwasy poprawiające trawienie, pyłki i olejki eteryczne  stymulujące układ odpornościowy

 

 

Na bazarkach dostępnych jest bardzo wiele rodzajów miodu. Właściwości miodu zależą głównie od tego, z jakich roślin pszczoły zbierały nektar, spadź i pyłek kwiatowy.

 

          I tak:  

  • Miód gryczany – uzyskiwany z kwiatów gryki, ma ciemną bursztynową barwę i płynna konsystencję. Zawiera on substancję wzmacniającą i oczyszczającą naczynia krwionośne – rutynę. Polecany, jest on przede wszystkim osobom szczególnie narażonym na schorzenia układu krwionośnego, np. miażdżycę. Rutyna ma również właściwości przyśpieszające gojenie ran. Spożywanie miodu gryczanego zalecane jest w stanach napięcia nerwowego, gdyż zawiera dużo magnezu. Korzystnie wpływa także na pamięć.
  • Miód spadziowy – powstaje z lepkiej substancji występującej na drzewach i krzewach takich jak: świerki, jodły, sosny, modrzewie, dęby, klony, lipy, brzozy, buki, wierzby, głóg. Ma on zielonkawy kolor i korzenny smak. Jest najmniej słodki ze wszystkich rodzajów miodu. Ma on właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne.
  • Miód lipowy – uzyskiwany z kwiatów lipy. Ma jasnożółtą barwę. Działa antybiotycznie przeciwgorączkowo i przeciwkaszlowo. Wspomaga przy leczeniu przeziębień i grypy.
  • Miód wrzosowy – uzyskiwany z kwiatów wrzosu. Ma ciemnobrunatna barwę. Znajduje zastosowanie przy schorzeniach układu moczowego, kamicy nerkowej, zapaleniu jelit i biegunce. Warto sięgać po niego w stanach zapalnych jamy ustnej, gdyż posiada właściwości antyseptyczne.
  • Miód rzepakowy – pozyskiwany z kwiatów rzepaku. Ma słomkowy kolor. Bardzo szybko się krystalizuje (uzyskuje wówczas niemal biały kolor). Jego właściwości wykorzystuje się przy schorzeniach serca i stanach zapalnych górnych dróg oddechowych. Przyśpiesza także gojenie się ran i chroni przed zakażeniem..
  • Miód wielokwiatowy – pozyskiwany z letnich kwiatów, kwitnących w czerwcu i lipcu. Ma żółta barwę i jest bardzo słodki. Jego właściwości wykorzystuje się przy: anemii, zmęczeniu, zapaleniu gardła, przeziębieniu. Pomocny jest w leczeniu chorób serca, regulacji ciśnienia oraz alergii. Podobno dodaje nam niesamowitej energii.
  • Miód akacjowy – ma bardzo jasna barwę, niemal przezroczystą. Bardzo wolno się krystalizuje. Przyśpiesza regenerację błon śluzowych żołądka, dzięki czemu zapobiega chorobom wrzodowym żołądka i dwunastnicy. Wspomaga trawienie . Ma działanie bakteriobójcze i moczopędne, dlatego dobrze go stosować jest przy schorzeniach nerek i dróg moczowych.

Poniżej prezentujemy kilka ciekawostek, porad i przepisów:

 

Pamiętajmy, że słodzenie miodem jest o wiele zdrowsze niż cukrem. Miód w porównaniu z cukrem ma mniej kalorii ( a to dla nas przecież ważna informacja)

 

  • Miód niszczy m.in. bakterię powodująca powstanie wrzodów żołądka – Helicobacter pyroli.
  • W przeciwieństwie do tradycyjnych antybiotyków bakterie nie potrafią się na niego uodpornić.
  • Chroni serce. Odpowiada za to, związek organiczny zwany acetylocholiną, która redukuje liczbę uderzeń serca, rozszerza naczynia wieńcowe i obniża ciśnienie.
  • Miód zawiera także inhibiny ( substancje hamujące jak flawonoidy). Odgrywają one ważną rolę podczas zwalczania chorób wywołanych przez wirusy.
  • Najnowsze badania wykazały, że miód wspomaga walkę z rakiem

 

Pamiętajmy, że miodu nie wolno rozgrzewać do 40 stopni Celsjusza, ponieważ zawarte w nim cenne składniki tracą swoje działanie

 

 

MIÓD  sam w sobie ma niesamowicie cenne walory i właściwości lecznicze jednak, połączony np. z cynamonem lub imbirem tworzą silny środek o wspaniałych właściwościach regeneracyjnych, wzmacniających i leczniczych .

 

 

MIÓD + CYNAMON

 

1. Choroby serca

Codzienne jedzenie kanapki, posmarowanej miodem i posypanej cynamonem, obniża poziom cholesterolu w tętnicach i zapobiega atakom serca. Regularne stosowany wzmacnia serce i normuje tętno.

 

2. Ukąszenia owadów

Kiedy np. nasze dziecko zostanie ukąszone przez owada należy wymieszać jedną łyżkę miodu z dwoma łyżkami ciepłej wody, następnie dodać jedną łyżeczkę cynamonu w proszku. Następnie należy wcierać w miejsca ukąszeń, a ból zmniejszy się w ciągu dwóch minut.

 

3. Przeziębienia i grypa

W okresie jesienno – zimowym narażeni jesteśmy na przeziębienia i grypę . Więc kiedy tylko doskwiera nam przeziębienie należy raz dziennie przez 3 dni przyjmować jedną łyżeczkę miodu zmieszanego z ¼ łyżeczki cynamonu w proszku.  Połączenie miodu i cynamonu  skutecznie działa skuteczna także na kaszel i ból zatok.

 

4. Odporność

Codzienne używanie miodu z cynamonem wzmacnia system odpornościowy i chroni organizm przed bakteriami i wirusami poprzez wzmacnianie białych krwinek.

 

5. Długowieczność

Uważa się , że picie herbaty z miodem i cynamonem może przedłużyć życie. Wymieszać 2 łyżki miodu, 1 łyżeczkę cynamonu z 3 małymi filiżankami wody, zagotować i zrobić herbatę. Spożywać ¼ filiżankę 3 – 4 razy dziennie. Herbatka ujędrnia i odświeża skórę, opóźnia powstawanie zmarszczek.

 

 

 

Jeśli chcemy być szczupłe i zdrowe możemy przygotowywać sobie następujący napój:

 

Składniki:

  • 1/2 łyżki cynamonu
  • łyżka miodu
  • Świeży sok z cytryny ( 1 cytryna)
  • 300 ml  wody

Przygotowanie:

Wodę zagotować i poczekać aż się schłodzi.. Nie dodawać składników do  gorącej wody, bo stracą swoją jakość. Po ostygnięciu  wody dodać  cynamon i miód i odstawić na 15-20 minut aż się wszystko przegryzie.  Przed wypiciem dodać świeży sok z cytryny.  Pić 150 ml rano i 150 ml przed snem

 

 MIÓD + IMBIR

 

Imbir to roślina, bez której wiele narodów nie wyobraża sobie życia. Właściwości lecznicze imbiru są powszechnie wykorzystywane na całym świecie. Imbir wykazuje działanie rozgrzewające, stymulujące i wzmacniające, regenerujące, poprawiające krążenie, odtruwające, przeciwwymiotne,  wykrztuśne, antyseptyczne. W okresie przeziębień jest niezbędnym produktem w domu. Poniżej prezentujemy dwa przepisy, które warto wypróbować , kiedy dosięgnie nas infekcja..

 

Mikstura na odporność:

Składniki:

  • 1-2 cytryny 
  • świeży imbir w kawałku (ok. 5cm)
  • miód naturalny w postaci lejącej ok. 250-300 ml

 

Przygotowanie:

1. Cytryny dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem, kroimy na ok. 5 mm plasterki, potem na ćwiartki

2. Imbir obieramy ze skórki i kroimy na plasterki

3. Wcześniej dokładnie umyty, wyparzony i osuszony słoik napełniamy naprzemiennie plasterkami cytryny i imbiru

4. Całość zalewamy miodem, tak aby zakrył zawartość stałych składników

5. Słoiczek umieszczamy w lodówce na 3-4 dni (cytryna i imbir puszczą sok, miód będzie bardziej rzadki)

6. Wykorzystujemy łyżkę lub dwie mikstury (wraz z plasterkami cytryny i imbiru), umieszczamy w kubku, zalewamy ciepłą (nie gorącą!) wodą i podajemy do picia, najlepiej na czczo.

 

 

Mikstura, która postawi nas na nogi

 

Skoncentrowana porcja witamin, mikroelementów oraz składników o działaniu bakteriobójczym, które pomogą nam w podniesieniu odporności.

 

Mieszamy :

  • 1 ząbek czosnku ( rozgniatamy i czekamy około 10 minut, aby uaktywniły się wszystkie składniki ktywne)
  • 2-3 łyżki miodu
  • 2 łyżki świeżo startego imbiru
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 250 ml soku z cytryny

 

Nie dodajemy wody. Podane proporcje przewidziane są mniej więcej na jedną dawkę.

Najlepiej przechowywać ją w szklanym naczyniu w lodówce, nie dłużej jednak niż 48 godzin – bez czosnku

Czosnek zawsze dodajemy świeży !!!!!