Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
X

Bądź na bieżąco

Zapisz się na nasz newsletter
dodaj

Sponsorzy i partnerzy

Zielona Herbata
2015-03-16 00:00:00

Zielona Herabata, czyli drugi z seri artykułów dotyczących komponowania diety antynowotworowej, bazującej na produktach wchodzących w skład „złotej dziesiątki”.


„Każde lekarstwo jest specyficznym lekiem przeciwko jednej chorobie, ale herbata jest lekiem na wszystkie choroby”
W mroźny dzień rozgrzeje, w upale słońca schłodzi – herbata! Sięgają po nią setki osób, stanowi doskonały początek dnia, daje też odprężenie po ciężkim dniu, potrafi zatrzymać chwile i daje możliwość cieszenia się nimi. Bardzo częstoparzona mechanicznie, z przyzwyczajenia. Doceniana za swój smak, delikatny zapach i subtelny aromat. W każdej sekundzie na świecie parzonych jest piętnaścietysięcy filiżanek. W chwili obecnej najpopularniejsza jest odmiana czarna, jej spożycie wynosi blisko 78%, herbaty zielonej zaś 20% Czy ktoś zastanawiał się ilezdrowia dostarcza jedna filiżanka zielonej herbaty, być może zaparzonej mechanicznie, w pośpiechu? Dlaczego warto zamienić pospolitą czarną na zieloną? I czy intensywność zieleni determinuje jej smak? O tym dziś słów kilka.
Herbata (Camillia sinensis) pochodzi z południowych Chin, natomiast uprawianajest w Azji i Afryce środkowej. Z liści rośliny tropikalne- Camillia sinensis wytwarza się 3 gatunki herbaty: czarną, zieloną i ulung- różnią się one sposobem suszenialiści. Herbata zielona zawiera kilkaset związków nadających jej charakterystyczny:
smak, zapach i właściwości ściągające. Zawiera związki polifenolowe z grupyflawanoli, flawonoidów, proantocyjanidyny oraz kwasy fenolowe. Większość polifenoli obecnych w zielonej herbacie stanowią flawanole zwane katechinami. Spora ilość katechin, z których 3-galusan epigalokatechiny (EGCG) występujew największej ilości i stanowi największy potencjał przeciwrakowy. Zawartość katechin w zielonej herbacie zależy od wielu czynników min.: warunków uprawy,pory zbiorów, składu mieszanki oraz technologii produkcji.

 

SKŁADNIKI ZIELONEJ HERBATY

 

 

Liczne doniesienia naukowe potwierdzają pozytywną korelacje między konsumpcją zielonej herbaty, a jej dobroczynnym wpływem na zdrowie. Należy pamiętać, że na zawartość polifenoli istotny wpływ ma czas parzenia. Parzenie krótsze niż 5 minutowe pozwala uwolnić się zaledwie 20% tej ilości katechin, którą można uzyskać w czasie 8-10 minut. Dotychczas, obserwowano antyrakowe działanie katechin zielonej herbaty między innymi w przypadku: raka prostaty, piersi, przełyku, żołądka, trzustki i okrężnicy. Zielona herbata wykazuje również działanie przeciwmiażdżycowe, przeciwstarzeniowe, doskonale wpływa na funkcjonowanie śródbłonka naczyniowego oraz działa przeciwzapalnie i zapobiegają nadwadze. Zielone herbaty są w najmniejszym stopniu przetwarzane i poddawane obróbce.
Produkcja zielonej herbaty obejmuje 3 etapy: pierwszy etap polega na sparzeniu świeżo zebranych liści parą, dzięki czemu dochodzi do zneutralizowania enzymów odpowiedzialnych za fermentację i możliwe jest zachowanie oryginalnego koloru liści. Drugi etap to chłodzenie i osuszenie liści oraz zwijanie ich w małe kuleczki, po to aby rozbić ich komórki i wyzwolić aromat. Etapem końcowym jest suszenie. W toku badań okazało się, iż ilość uwalnianego EGCG w czasie parzenia jest większa w herbatach japońskich niż w chińskich.

 

 

Aby herbata wykazywała działanie prewencyjne należy pamiętać o kilku podstawowych zasadach:

  • zaleca się wybierać gatunki japońskie, które są bogatsze w związki przeciwnowotworowe,
  • należy parzyć herbatę przez 8-10 minut,
  • trzeba zawsze pić świeżo parzoną herbatę, maksymalnie 3 filiżanki dziennie

Tabela 2. Różnice w zawartości polifenoli w zielonej herbacie w zależności od gatunku i czasu parzenia.
Ku wielkiemu zaskoczeniu zielona herbata stanowi również doskonały produkt do przygotowywania słodkich deserów. Poniżej przedstawiam prosty i bardzo smaczny przepis na krem z zielonej herbaty dla deserowych łasuchów.

 

 

 

Jak widać zielona herbata może stanowić doskonałe uzupełnienie codziennej, dobrze zbilansowanej diety. Dzięki jej wyjątkowym właściwościom chroni organizm przed rozwojem wielu chorób, nie tylko nowotworów. Włączmy ją do codziennego jadłospisu, bo naprawdę warto!

 

 

Autor:

Małgorzata Solecka- dietetyk
Specjalizuje się w żywieniu i edukacji pacjentów onkologicznych.
Członek Polskiego Towarzystwa Onkologii Klinicznej.

 

______________________________________________________________________________________________
Piśmiennictwo:
1. Beliveau R., Gindras D.: Dieta w walce z rakiem – Profilaktyka i wspomaganie terapii przez odżywianie, Wydawnictwo Delta, Warszawa 2010
2. Całka J., Zaadowski A., Juranek J.: Niektóre aspekty leczniczego działania zielonej herbaty, Bromat.Chem.Toksykol.- XLI, 2008.