Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
X

Bądź na bieżąco

Zapisz się na nasz newsletter
dodaj

Sponsorzy i partnerzy

Wszystko to, czego nie wiesz o pomidorach
2015-04-14 00:00:00

Pomidor charakteryzuje się właściwościami oczyszczania wątroby oraz dróg żółciowych. Zmniejsza nasilenia infekcji, dzięki właściwościom antyseptycznym.


Pomidor (Lycopersicon Mill.) warzywo pochodzące z Ameryki Południowej, zaliczane do rodziny psiankowatych. Stanowi bogactwo witamin min.: B ,C, K oraz kwasu foliowego i składników mineralnych. Pomidor jest niewątpliwie warzywem niskokalorycznym w 100 gramach zawiera zaledwie 20kcal. Wieloletnie badania wskazują na obecność w pomidorach: karotenoidów, fenoli, flawonoidów, antocyjanów oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Wszystkie wymienione składniki odgrywają istotną rolę w chemoprewencji chorób nowotworowych.

 

Karotenoidy- likopen W 85% źródłem likopenu są dojrzałe pomidory, jednak przetwory z pomidorów, takie jak: sosy, soki, pasty czy ketchup zawierają znacznie więcej tego składnika (ze względu na zagęszczenie). Związek ten lepiej wchłania się z pożywieniem zawierającym niewielkie ilości tłuszczu np. oliwa z oliwek. Dlatego też likopen z pomidorów przetworzonych np. w postaci zupy pomidorowej wykazuje większą biodostępność, w porównaniu do surowego owocu. Likopen jest doskonałym przeciwutleniaczem, doniesienia wskazują, iż może zapobiegać rozwojowi raka prostaty, jajników i płuc. Dodatkowo w przypadku zwiększonego spożycia pomidorów rzadziej występują również nowotwory przełyku, jelita, piersi i szyjki macicy.

 

Tabela 1. Biologiczne funkcje likopenu.

 

Obecność flawonoidów w pomidorze nasila właściwości przeciwutleniające pozostałych jego składników. Najbardziej znana z tej grupy jest kwercetyna, która ma silne właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Związek ten znajduje się również w cebuli, jarmużu, truskawkach, jabłkach, czerwonych winogronach oraz w brokułach. Karotenoidy mogą wpływać na regulacje namnażania komórek nowotworowych oraz wzmacniają odporność. Obecna w pomidorach witamina C stymuluje oraz wzmacnia reakcje układu odpornościowego w czasie choroby nowotworowej. Poprzez syntezę kolagenu hamuje angiogenezę. Podobnie jak witamina E przerywa reakcje łańcuchowe generujące wolne rodniki.

 

 

Pomidor charakteryzuje się właściwościami oczyszczania wątroby oraz dróg żółciowych. Zmniejsza nasilenia infekcji, dzięki właściwościom antyseptycznym. Polecany jest osobom zmagającym się ze zbyt wysokim ciśnieniem krwi oraz cholesterolu, gdyż regularne spożycie może obniżyć te wartości. Dzięki swoim właściwościom, odgrywa również znamienną rolę w profilaktyce chorób kardiologicznych. Poddając dokładnej analizie skład pomidora, można nazwać go kompleksową pigułką antyoksydacyjną. Badania dotyczące diety obfitujące w pomidory wykazują, że może on chronić przed wieloma chorobami, których główną przyczyną jest stres oksydacyjny. Wystarczą dwa posiłki tygodniowo z dodatkiem sosu pomidorowego, aby ograniczyć ryzyko rozwoju raka prostaty aż o jedną czwartą.

 

 

Myślę, że nie należy teraz nikogo przekonywać do zwiększenia spożycia pomidorów w codziennej diecie. Jest cała masa możliwości wkomponowania go do codziennego menu. To nie tylko piękne, kolorowe warzywo, ale również ogromna dawka substancji przeciwrakowych!

 

 

 

Autor:

Małgorzata Solecka- dietetyk
Specjalizuje się w żywieniu i edukacji pacjentów onkologicznych.
Członek Polskiego Towarzystwa Onkologii Klinicznej.

 

__________________________________________________________________________________________

Piśmiennictwo:
I. Witkowska-Owczarek A.: Przeciwutleniające właściwości pomidora (Licopersicum esculentum L.), Zakład Farmakologii, Uniwersytet Medyczny w Łodzi, Łódź 2013
II. Tse.Ch.: Kuchnia antyrakowe, Wydawnictwo Esprit Kraków 2011
LIKOPEN- Przeciwdziała oksydacyjnym uszkodzeniom DNA, hamuje namnażanie się komórek nowotworowych oraz reguluje mechanizmy naprawcze DNA.