Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
X

Bądź na bieżąco

Zapisz się na nasz newsletter
dodaj

Sponsorzy i partnerzy

Dieta Antynowotworowa 10 produktów w walce z rakiem - winogrona
2015-05-26 00:00:00

Decydując się na kupno winogron warto sięgnąć po te fioletowe lub ciemnoczerwone, gdyż zawierają więcej resweratrolu niż zielone. Jak wskazują badania czarne odmiany winogron są najlepszym, naturalnym źródłem resweratrolu


Zielone lub fioletowe, małe lub duże, częściej słodkie, rzadziej kwaśne- winogrona! Te małe kuleczki kryją w sobie wielką moc witamin, składników mineralnych oraz związków, które mogą chronić przed rozwojem raka. To głównie dzięki wysokiej zawartości resweratrolu znalazły się w grupie owoców o właściwościach przeciwnowotworowych.
Winogrono jest owocem wywodzącym się z rodziny winoroślowatych. Owoc ten ma szerokie zastosowanie w codziennej diecie. Najbardziej znana forma winogron to rodzynki- czyli wysuszone owoce. Wino, olej z pestek winogron czy ocet winny oraz różnego rodzaju desery również powstają przy wykorzystaniu tego surowca.
Substancje odżywcze i fitochemikalia znajdujące się w winogronach, to przede wszystkim; witaminy: B, C i β-karoten oraz minerały: fosfor, żelazo, potas i wapń. W owocach znajduje się również spora ilość pektyn i polifenoli. Dodają energii, poprawiają cerę, wykazują właściwości moczopędne, łagodzą stany zapalne stawów oraz wspomagają funkcjonowanie skóry, wątroby i nerek- to tylko niektóre właściwości lecznicze okrągłych kuleczek.

 

""

 

Decydując się na kupno winogron warto sięgnąć po te fioletowe lub ciemnoczerwone, gdyż zawierają więcej resweratrolu niż zielone. Jak wskazują badania czarne odmiany winogron są najlepszym, naturalnym źródłem resweratrolu (świeża skórka winogron zawiera ok. 50-100μg resweratrolu/1 g suchej masy).

Resweratrol obniża ryzyko rozwoju chorób układu krążenia (miażdżyca, choroba wieńcowa i zawał mięśnia sercowego) w wyniku hamowania procesów peroksydacji lipidów oraz zmniejsza wnikania utlenionych form cholesterolu LDL w ściany naczyń krwionośnych. Hamuje również utlenianie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Zarówno cukrzyca jak i otyłość są bezpośrednio połączone z chorobami układu krążenia- jak wykazały badania resweratrol zawarty między innymi w winogronach może obniżać ciśnienie krwi u osób otyłych oraz regulować równowagę energetyczną.

 

______________________________________________________________________________________________

Resweratrol jest związkiem polifenolowym o antyoksydacyjnych, przeciwzapalnych oraz antymutagennych właściwościach. Hamuje inicjacje, promocję i progresję nowotworu.

______________________________________________________________________________________________


Resweratrol ważny w prewencji i terapii chorób nowotworowych


Prowadzone badania wskazują jednoznacznie, że związek ten może blokować każdy z etapów powstawania nowotworów (inicjacja, promocja, progresja) poprzez modulacje szlaków sygnalizacyjnych, kontrolujących wzrost i podział komórek, apoptozy, angiogenezę i rozrost po organizmie (przerzuty).
Działania prewencyjne resweratrolu mogą wynikać z supresji proliferencji komórek nowotworowych oraz zatrzymania cyklu komórkowego.
Badania in vitro wykazały również, że resweratrol zwiększa efektywność chemioterapii.
Resweratrol wykazuje również korzystne działanie w schorzeniach układu nerwowego oraz w stanach zapalnych występujących w organizmie.

 

""

 

Winogrona dzięki sporej zawartości resweratrolu wykazują szerokie właściwości prozdrowotne, dlatego też produkty obfitujące w ten związek powinny znaleźć się w diecie każdego dnia, zważywszy na szeroki sposób ich wykorzystania.




Autor:

Małgorzata Solecka- dietetyk
Specjalista w żywieniu i edukacji pacjentów onkologicznych.
Członek Polskiego Towarzystwa Onkologii Klinicznej.

_______________________________________________________________________________________________

Piśmiennictwo:
I. Zalega J, Szostak-Węgierek D – Żywienie w profilaktyce nowotworów. Część I. Polifenole roślinne, karotenoidy, błonnik pokarmowy. Zakład Medycyny Zapobiegawczej i Higieny WUM, Warszawa 2013
II. Zalega J, Szostak-Węgierek D – Żywienie w profilaktyce nowotworów. Część II. Składniki mineralne, witaminy, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, probiotyki, probiotyki. Zakład Medycyny Zapobiegawczej i Higieny WUM, Warszawa 2013