Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
X

Bądź na bieżąco

Zapisz się na nasz newsletter
dodaj

Sponsorzy i partnerzy

DIETA ANTYNOWOTWOROWA 10 PRODUKTÓW W WALCE Z RAKIEM KURKUMA
2015-08-17 00:00:00

Terapeutyczne właściwości kurkumy były znane już około trzech tysięcy lat przed Chrystusem.


Żółto-pomarańczowy proszek, kuszący piękną intensywnością barw, to kurkuma, przyprawa ta uzyskiwana jest z rozdrobnionego kłącza tropikalnej rośliny z rodziny imbirowatych. Terapeutyczne właściwości kurkumy były znane już około trzech tysięcy lat przed Chrystusem. Najcenniejszymi związkami obecnymi w kurkumie są kurkuminoidy, które odpowiadają za kolor oraz dobroczynne cechy tej przyprawy. Kurkumina (podstawowy związek) wykazuje właściwości o potencjale przeciwrakowym, doskonale obniża poziom cholesterolu, zapobiega powstawaniu zakrzepów oraz jest silnym przeciwutleniaczem.

 

 

                 

 

 

Przeprowadzane badania na namnażanych laboratoryjnie komórkach nowotworowych wskazały, że kurkumina blokowała wzrost liczby komórek białaczkowych, raka okrężnicy, jajników i piersi. Inne badania sugerują, iż kurkumina blokuje powstawanie nowych naczyń krwionośnych, przez co pozbawia guzy możliwości pozyskiwania substancji energetycznych, niezbędnych do wzrostu i dalszego rozwoju. Można twierdzić, że kurkumina w największym stopniu oddziałuje na nowotwór okrężnicy (posiada właściwości redukcyjne poziomu enzymu COX-2). Należy pamiętać aby każdego dnia dodawać do zup, sosów czy dań mącznych łyżeczkę kurkumy, która wystarczająco i skutecznie przyczynia się zapobiegania rozwoju choroby nowotworowej w organizmie.

 

 

Jak wzmocnić działanie przeciwnowotworowe kurkumy?

Kurkumę zaleca się łączyć z czarnym pieprzem i małą ilością oliwy z oliwek, dzięki czemu stanie się on lepiej przyswajalny przez organizm.

 

 

                   

 

 

 

Co osłabia działanie przeciwnowotworowe kurkumy?

Wystawienie ziół na działanie promieni słonecznych, powietrza i ciepła znacznie obniża ich zapach i działanie. Dlatego kurkuma, jak i inne suszone zioła powinny być zawsze przechowywane w miejscu zacienionym i chłodnym.

 

Warto każdego dnia dodawać 1 łyżeczkę tej przyprawy, między innymi do:

  • Marynat (wykorzystywanych do przyrządzenia mięs, ryb i warzyw)
  • Zup
  • Sosów vinaigrette
  • Ryżu, makaronu, warzyw

 

  

 

Małgorzata Solecka- dietetyk

Specjalista do spraw żywieniu i edukacji pacjentów onkologicznych.

Członek Polskiego Towarzystwa Onkologii Klinicznej.

kontakt: solecka.malgosia@gmail.com

 

 


 

Piśmiennictwo:

I. Beliveau R., Gindras D.: Dieta w walce z rakiem – Profilaktyka i wspomaganie terapii przez odżywianie, Wydawnictwo Delta, Warszawa 2010

II. M.Hamm.: Stop dla raka. Lepiej zapobiegać niż leczyć, Wydawnictwo Esprit, Kraków 2010

III. A .Flemmer.: Walcz z rakiem! Naturalne metody leczenia i przeciwdziałania nowotworom, Wydawnictwo Esprit, Kraków 2014