Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
X

Bądź na bieżąco

Zapisz się na nasz newsletter

Sponsorzy i partnerzy

Wpływ odżywiania na niedoskonałości skórne
2018-10-30 00:00:00

Żywność jest dla naszego organizmu rodzajem paliwa. Od jego jakości i ilości zależy funkcjonowanie każdej z setek trylionów komórek naszego ciała, a ich funkcjonowanie bezpośrednio wpływa m.in. na  nastrój, poziom energii, koncentrację, a także na wygląd naszej skóry.


Jedzenie może wpływać na wygląd skóry m.in. w wyniku: nietolerancji pokarmowych, złej jakości pokarmów lub niedoborów.

 

 

 

Niewielkie niedoskonałości mogą wskazywać na zaburzoną równowagę w organach wewnętrznych:

 

- na ramionach – prawdopodobny jest niedobór witamin z grupy B, NNKT, i beta-karotenu.

- czoło – możliwy problem trawienny

- wokół ust – zaburzona równowaga hormonalna

 

Pękające pięty – jeśli pomimo natłuszczająco-złuszczającej pielęgnacji wciąż problem się utrzymuje, możliwe, że pomoże dieta bogata w biotynę, która ogranicza pełny cykl rozmnażania drożdżaków w organizmie.

 

Utrata jędrności skóry, przedwczesne zmarszczki  - może wiązać się ze spożywaniem cukrów prostych, które uszkadzają znajdujące się w skórze włókna kolagenowe i sprężyste. Doskonale jako słodkie przysmaki sprawdzają się owoce, są bogate w składniki odżywcze, enzymy i przeciwutleniacze.

 

Dobrze skomponowana dieta to podstawa zdrowia, a jednocześnie wyglądu naszej skóry.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aneta Dzięcielewska

Kierownik rozwoju produktu w BANDI Cosmetics, ekspert-kosmetolog z wieloletnim doświadczeniem i autorka licznych publikacji prasowych.